marți, 2 octombrie 2012

DULCEATA DE CAPSUNI












Ingrediente ;
  • 4 kg. de capsuni
  • 3 kg. de zahar
  • optional: 2 lamai potrivite cu coaja netratata
 Se aseaza toate capsunile curatate intr-un vas incapator, cu fundul mai gros (potrivit pentru dulceata) si se stropesc cu zeama de la  lamai, apoi se pune tot zaharul si lamaia ramasa taiata in felii subtiri (ca care, repet, puteti renunta daca nu va place in mod deosebit gustul de lamaie):

Se pune vasul pe foc, la foc mic. In scurt timp, fructele vor pluti in siropul format...
 Cand incepe dulceata sa clocoteasca se va forma deasupra spuma care trebuie sa fie indepartata pe masura ce se aduna – in ea se concentreaza impuritatile continute de zahar:

Se urmareste cu atentie fierberea, spumand dulceata constant si stergand marginea vasului de siropul care adera cu un servet curat, umezit, pentru a evita caramelizarea si inchiderea la culoare a siropului.
Dupa trecerea a 45-50 de minute de fierbere, se scoate pe o farfurie putin sirop, pentru verificarea consistentei. Daca picaturile au un aspect de boabe de roua si nu se imprastie pe farfurie, dulceata este gata, tinandu-se cont si de faptul ca se va mai intari si din cauza pectinei.
 In borcanele curate, uscate si sterilizate , se pune dulceata fierbinte si se capseaza imediat. Se intorc pentru 15 minute cu capacul in jos (se va crea vacuum) apoi se rastoarna in pozitia normala si se acopera cu servete de bucatarie si paturi  pentru a se raci in timp mai indelungat. Chiar fara niciun fel de conservant adaugat, dulceata se va pastra foarte bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu