sâmbătă, 29 iunie 2013

GEM DE CAISE-Μαρμελάδα βερίκοκο

 Ingrediente

2 kg de caise fara samburi
1 kg zahar gelifiant pentru dulceturi
samburii sparti de la toate caisele
o mana de nuci


Mod de preparare
Curatati caisele de samburi. Amestecati-le cu samburii de caise sparti si nucile. 
Adaugati zaharul gelifiant pentru dulceturi si lasati-le jumatate de ora sa isi lase cat mai multa zeama.
Puneti pe foc si fierbeti la foc mediu pana incepe sa dea in clocot. Fierbeti la foc mic, clocotind incet, timp de 15-20 minute.
Luati de pe foc turnati in borcane sterilizate prin fierbere. asezati-le cu capacul in jos si lasati-le sa se raceasca natural

 ι.     

















Μαρμελάδα βερύκοκο
Υλικά
1 κιλό ώριμα και γερά βερύκοκα
500 γρ. ζάχαρη

 Εκτέλεση
Πλένουμε τα βερύκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια (δεν αφαιρούμε τα φλούδια).
Τα κουκούτσια από βερύκοκα, τα φυλάμε αν θέλουμε να κάνουμε λικέρ πικραμύγδαλο (ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν).
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη, με την κομμένη πλευρά να κοιτάζει επάνω κατά προτίμηση.
Αφήνουμε 2-3 ώρες τα βερύκοκα με τη ζάχαρη, μέχρι να σιροπιάσουν.Προσοχή. Τα βερύκοκα θα πρέπει να ζουμιάσουν, αλλά όχι να πλέουν σε πολύ σιρόπι. Διαβάστε παρακάτω στο tip.
Αν τα βερύκοκα δεν είναι πολύ ώριμα, μπορούμε να τα αφήσουμε όλη νύχτα.
Αν όμως είναι πολύ ώριμα, 1-3 ώρες είναι αρκετές.
Βράζουμε τα βερύκοκα σε δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό. Χρονομετράμε, αφού πάρουν βράση τα φρούτα.
Ξαφρίζουμε όση ώρα βράζουν και δεν απομακρυνόμαστε γιατί φουσκώνουν.
Σβήνουμε τη φωτιά, λιώνουμε όσο θέλουμε τα βερύκοκα με μίξερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα όπως είναι (ή σε μπλεντεράκι) και αφήνουμε τη μαρμελάδα στο σβησμένο μάτι της κουζίνας. Να θυμάστε, ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας, φαίνεται αφού κρυώσει.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5-10 λεπτά ακόμα. Προσοχή, γιατί η λιωμένη μαρμελάδα κολλάει.
Φυλάμε όπως είναι ζεστή, σε καθαρά βάζα και αναποδογυρίζουμε να σφραγίσουν.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu