luni, 23 iunie 2014

PRAZITURA CU CACAO CU CREMA DE VANILIE




  • Blat:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 ling iaurt
  • 3 ling nuca
  • esenta de vanilie

 500 ml lapte
100 gr zahar
4 galbenusuri
40 gr amidon
1 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)

  1. Intr-o oala, se pune laptele cu zaharul si miezul de la pastaia de vanilie la fiert la foc mic. Nu aruncati pastaia, puneti-o in sticluta cuesenta de vanilie 
  2. Pana se infierbanta laptele, se freaca bine galbenusurile cu amidon.
  3. Cand laptele face mici bulbuci pe margine incepeti si adaugati lapte fierbinte peste galbenusuri, cate o lingura pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Cam 10 linguri e de ajuns.
  4. Apoi turnati restul de lapte fierbinte peste galbenusuri, in fir subtire, timp in care nu uitati sa amestecati neincetat in galbenusuri cu un tel... ca sa nu se faca omleta.
  5. Puneti amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in oala si puneti inapoi pe foc. Focul puteti sa-l cresteti la mediu acum, insa nu uitati sa amestecati non-stop in crema cu telul. La un moment dat veti simti ca se ingroasa crema, ca devine vascoasa. Dati rapid focul la mic si continuati sa amestecati pana crema are consistenta unei maioneze. Nu dureaza mult, cam 15-30 secunde.
  6. Luati repede oala de pe foc si puneti-o cu fundul intr-un vas cu apa rece (pregatit dinainte). Acum adaugati esenta de vanilie daca ati optat pentru aceasta varianta. Chiar daca ati folosit pastaie de vanilie, gustati crema si adaugati esenta de vanilie pana e suficient de "vanilata" pentru gustul vostru. Continuati sa amestecati cu telul pana se racoreste crema, cam 2-3 minute e de ajuns. 
 Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa,
 La sfarsit incorporam usor faina amestecata cu nuca 
macinata ,iaurtul si praful de copt, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava .. tapetata cu hartie de copt si d-am la cuptor la foc mediu pana blatul se rumeneste usor ...
Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
 deasupra frumos punem crema de vanilie..si ornam cu ce vrem..o prazitura racoroasa si buna..acum vara..se poate decora si cu fructe..e tare buna..



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu